Vores blog

Hvordan skifter jeg en ølkeg?

15 May, 2023

Naturligvis er det nødvendigt at skifte ølfad regelmæssigt for at drive en taphane. Nedenfor kan du finde en forklaring på, hvad du skal være opmærksom på, når du vil skifte ølfadet til din taphane.

Skift af ølfad - det vigtigste i en oversigt

  • Ølfade er normalt genanvendelige KEG'er, hvor øllet kan opbevares og transporteres keimfrei.
  • Ølfade skal hvile i en periode efter transport og køles ned, før de tilsluttes taphanen.
  • For at fjerne det tomme ølfad skal hængslet på taphovedet trækkes op, og taphovedet fjernes.
  • For at tilslutte det nye ølfad skal fadkobling fastgøres til KEG-forbindelsen.fadølsanlæg
  • Da der findes forskellige ølfad-forbindelser, skal du sørge for, at taphovedet passer til den specifikke ølfad-forbindelse.
  • Fad-udskiftning bør altid bruges til at rengøre taphanen for at sikre hygiejnen. 

Hvad er en KEG?

En KEG er en genbrugsbeholder, der anvendes til opbevaring af øl og andre drikkevarer. KEG'er er lavet af rustfrit stål. Desuden er de delvist dækket med gummi.

KEG-tønder har normalt en kapacitet på 30 eller 50 liter. Der findes dog også mindre øltønder med et volumen på kun 20 liter.

Uanset størrelsen er genbrugsbeholderne udstyret med en stigrør, for at muliggøre problemfri tapning af øl. For der er en trykforskel på cirka 2 bar inde i KEG'en.

Taphoveder: Hvilke KEG-tilslutninger findes der?

Naturligvis er det nødvendigt, at KEG'en har en passende tilslutning. Derfor er øltønderne udstyret med et specialudviklet tilslutningssystem, som gør det muligt at tilslutte dem til den passende taphane på fadølsanlæg.

Brauereien aus Deutschland verwenden hauptsächlich eines der folgenden vier Anschlusssysteme:

  • Type A: Fladt gevindhoved
  • Type M: Kombineret gevindhoved
  • Type S: Kurvetype
  • Type D: Udløbsvandhanehoved

Bedre ikke at tilslutte ølfadet direkte

Hvis du har fået fat i eller fået leveret et nyt ølfad, bør du ikke tilslutte det direkte til dit anlæg. Lad i stedet KEG'et stå først. Dette kan få kulsyren i øllet til at falde til ro.

Skal ølfadet køles ned på forhånd?

Normalt er tappesystemer udstyret med såkaldte gennemløbskølere. Det betyder, at de har integreret køling. Ikke desto mindre er det for optimale aftapningsresultater fornuftigt at køle ølfadet ned inden tilslutning.

Hvordan fjerner man det tomme ølfad?

Før det nye ølfad kan tilsluttes, skal det tomme KEG naturligvis fjernes. Til dette formål trækker man først grebet på tappehovedet op for at lukke ventilen på CO2-slanger og ølslanger.

Derefter kan man nemt fjerne tappehovedet fra KEG'et. Husk, at der vil flyde lidt øl ud af det fjernede tappehoved. Derfor lægges det bedst på et rent håndklæde eller lignende, mens man fjerner det tomme ølfad af vejen.

Hvordan tilslutter man den nye ølfustage?

Efter at have fjernet den gamle ølfustage kan du tilslutte den nye KEG til dit taphane-system. Til dette formål skal du først fjerne beskyttelseshætten fra ølfustagens tilslutning og lægge den til side.

Det er meget vigtigt, at taphoved og KEG-tilslutning på fadet er helt rene. Når dette er sikret, kan du montere det rene taphoved, hvor CO2-ledningen og ølledningerne er fastgjort, til ølfustagens tilslutning.

Montering af taphovedet udføres på få trin. Afhængigt af typen af taphoved skal det enten skubbes fra siden over tilslutningen eller drejes fast. Derefter skal du blot trykke taphovedet og etablere forbindelse, indtil det klikker på plads.

Således er det sikret, at fadet er korrekt tilsluttet taphane-systemet, og at de to ventiler på CO2- og ølledningerne igen er åbne.

Bør man rense taphane-systemet, når man skifter fad?

Hygiejne er meget vigtigt for øludskænkning både i private hjem og på restauranter. Aflejringer i ølledninger i taphane-systemet påvirker ikke kun smagen, men fremmer også væksten af ​​sygdomsfremkaldende bakterier.

Derfor bør du benytte skiftet af ølfustage til at rengøring til fadølsanlæg. Rengøring af et taphane-system kan udføres både kemisk eller mekanisk. Det er normalt ikke et problem at rengøre med lidt øvelse, og det har en vital betydning for at opnå den bedste ølsmag.

Fadølsanlæg

Vores konklusion om emnet, at udskifte en ølfustage

Som du kan se, er udskiftning af en ølfustage på en øltap virkelig ikke et stort problem. Med lidt øvelse vil du også nemt kunne håndtere det i dit eget festlokale, så intet står i vejen for at nyde øl med dine gæster.

Køb højkvalitets øltapsanlæg og tilbehør online

Hvis du endnu ikke har en øltap og overvejer at købe en, er du kommet til det rette sted hos os. I vores butik finder du et stort udvalg af øltapsanlæg til både kommercielt brug og privat brug.

Udover det, tilbyder vi et omfattende sortiment af tilbehør til dit øltapsanlæg. Dette inkluderer blandt andet forskellige taphoveder, rengøringsprodukter, CO2-flasker og CO2-regulator. Bestil dine foretrukne produkter online og få hurtig og pålidelig levering.