Fadølskobling (KEG)

For enkelt at tappe øl er taphoveder det perfekte værktøj. På standard fustager er der en ventil på toppen, hvorpå tappehovedet fastgøres. Denne ventil kaldes også en fitting eller kobling. CO2 leveres via en af disse, og øllet videresendes til hanen via slanger.

Forskellige systemer

Der er fire former tilgængelige på markedet: flade tappehoveder, kombi-tappehoveder, kurvhaner og fadhaner, hver ventil passer til et specifikt tappehoved. Ud over de forskellige formater finder du også værktøjer, rengøringsmidler og tilbehør til tappehoveder.

Flade og kombinerede tappehoveder ser meget ens ud, og begge skubbes sidelæns på ventilen. Den eneste forskel mellem disse to systemer er den centrale tappet, der åbner ventilen på fustagen. Det flade tappehoved lukkes som en klokke over ventilen, mens kombi-tappehovedet har et lille gennemboringsrør med en ring af huller. Selvom de to versioner ser meget ens ud, kan de ikke udskiftes med hinanden.

Kurv- og fad tappeshoveder er skruesystemer. De er mindre end glidesystemerne. Disse to versioner kan også let forveksles med hinanden. Kurvtappehovedet kan skelnes fra fad tappehovedet med to V-udskæringer på stammen. Af fad tappehovedet og kurvtappehovedet har fadmodellen en kortere central tappet.

Vi har en liste over hvilke bryggerier der har brug for hvilke systemer. F.eks. kræves specielle tappehoveder til Guinness-øl. Før du bestiller, skal du finde ud af præcist hvilket tappehoved du har brug for, så der ikke er nogen ubehagelige overraskelser, når du pakker ud og prøver det af, så er ølglæden garanteret.

Rengøring og tilbehør

Især med tappehovederne skal du være opmærksom på renlighed og hygiejne, da de kommer i direkte kontakt med drikken. Derfor bør du udelukke eventuel bakterieforurening og sundhedsrisiko ved regelmæssig, grundig rengøring og desinfektion. Derudover ser snavs ikke attraktivt ud. Flade og kombinerede tappehoved kan for eksempel rengøres meget godt med en rengøringsbørste. Denne rengøringsmetode er især miljøvenlig, fordi der ikke anvendes nogen kemiske rengøringsmidler.

Der findes også værktøjer der gør tappingen lettere. For f.eks. 5-liters tønder findes der adaptere, der gør det nemt at tappe øl direkte fra tønden. Ventiler, tætninger, vægbeslag, ølstophaner eller gevindringe er også påkrævede. Disse kan bestilles separat som reservedele. Korrekt monterede tappehoveder lukker systemet sikkert.