Luftkompressor - fadøl med trykluft i stedet for CO2

Luftkompressorer fås i mange forskellige designs. De bruges til meget forskellige formål. Dette inkluderer også dispenseringssystemer, hvoraf nogle også kan betjenes med trykluft fra kompressoren i stedet for den sædvanlige CO2-flaske.

Hvis du er interesseret i denne type ølhaner, finder du de rigtige luftkompressorer samt naturligt egnede hanesystemer og passende tilbehør i vores onlinebutik.

Et overblik over de vigtigste oplysninger om fadøl med en kompressor:

  • Ved hjælp af en kompressor tilføres trykluft til dispenseringssystemet, når der dispenseres for at opnå det krævede doseringstryk.
  • Dispenseringssystemer med luftkompressorer er et muligt alternativ til ellers sædvanlig dispensering af CO2.
  • For at undgå ulykker er det vigtigt, at kompressoren er tilsluttet og betjent korrekt.
  • I vores butik kan du købe passende kompressorer til øldispenseringssystemer. samt tilbehør såsom trykluftslanger.
  • Afhængigt af udførelsen er luftkompressorerne også velegnede til højtydende systemer med en taphastighed på op til 140 liter i timen.

Sådan fungerer en kompressor

En kompressor har en trykluftbeholder, hvor trykluft opbevares. Dette kan gives om nødvendigt og bruges for eksempel til at betjene værktøj eller til at pumpe bildæk op.  

Luftkompressorer drives for det meste af en elektrisk motor. Derudover er der dog også modeller, der kræver muskelkraft, og som f.eks. Betjenes med en fodpedal.

Anvendelsesområder for kompressorer

Kompressorer bruges i mange forskellige områder. Disse inkluderer værksteder, byggepladser og rengøring.  

Kompressorer i værkstedet

Det er sandsynligvis velkendt, at bildæk pumpes op ved hjælp af en kompressor. Afhængigt af modellen kan det ønskede lufttryk enten indstilles på forhånd, eller inflationen skal stoppes manuelt, så snart displayet på kompressoren viser det tilsvarende tryk.  

Derudover kan kompressorer også bruges i bilværksteder til udskiftning af dæk, hvor de gør det muligt at løsne og stramme hjulmøtrikkerne på en tidsbesparende måde eller ved maling til en jævn påføring af malingen.

Kompressorer på byggepladser

Ud over værksteder anvendes luftkompressorer også på byggepladser. Der kan de for eksempel gøre arbejdet lettere i hæftemaskiner og sømstiftere, der betjenes med trykluft, eller de kan også bruges i en trykluftsmejselhammer til at fjerne gammelt gips fra væggene.

Kompressorer til rengøringsarbejde

Højtryksrensere kan gøre rengøringsarbejdet meget lettere, især udendørs. Enhederne, der betjenes med lufttryk, gør det f.eks. Muligt at fjerne snavs fra terrassegulve uden stor anstrengelse. Når det er sagt, er højtryksrengøringsmidler et nyttigt værktøj, når du vasker biler for at løsne og skylle snavs af. Hvis der anvendes trykluft i form af en sandblæser, kan kompressoren endda fjerne rust og maling.

Vigtige nøgletal for luftkompressorer

Luftkompressorer fås i forskellige designs og kapaciteter. Relevante nøgletal, der giver information om ydeevnen, er trykbeholderens kapacitet samt suge- og udledningskapacitet.

Trykbeholderens kapacitet

Jo større kompressorens trykbeholder er, desto mere trykluft kan lagres i den og frigives uden at tænde for kompressoren. Desuden er jo større trykbeholder jo højere udgangseffekt. Trykbeholderen skal have et så stort volumen som muligt, især til stationær brug af værktøj, mens mindre luftkompressorer naturligvis er mere egnede til mobil brug.

Luftkompressorens sugekapacitet

Sugekapaciteten angiver, hvor mange liter luft den respektive kompressor kan suge ind og komprimere på et minut. Hvis det er en stempelkompressor, er sugeeffekten højere end udgangseffekten. Ved køb skal man derfor huske på, at den specificerede sugekraft ikke tillader nogen direkte konklusioner om kompressorens faktiske ydeevne. Du bør derfor kun se værdien som en vejledning.

Kompressorens udgangseffekt

Udgangseffekten angiver, hvor høj kompressorens effekt faktisk er. Det er afgørende for, om den respektive enhed er egnet til det tilsigtede formål, eller om en svagere model er tilstrækkelig, eller der kræves en mere kraftig luftkompressor.

I det ideelle tilfælde skal udgangseffekten være omkring 30 procent over den krævede effekt, så luftkompressoren ikke behøver at køre ved fuld belastning hele tiden.

Kompressorens lufttryk

En anden vigtig figur, der spiller en rolle med hensyn til kompressorens ydeevne, er det lufttryk, den kan generere. Lufttrykket er angivet i bar. Afhængigt af enheden er værdier på op til 10 bar almindelige. Nogle kompressorer kan dog generere endnu højere lufttryk.

Dispenseringssystemer med kompressor

Under gæring produceres kulsyre (CO2). Dette yder et afgørende bidrag til ølens smarte smag. CO2 sikrer dog også, at øltønden er under pres. For at forhindre kuldioxid i at undslippe og muliggøre problemfri aflytning er det derfor nødvendigt med et bestemt modtryk.

I de fleste tilfælde genereres dette med CO2. Til dette formål er en CO2-flaske forbundet med øldispenseren. En trykreducering sikrer, at trykket kan justeres til det niveau, der kræves for at tappe. Med nogle typer øl, såsom Guinness, anvendes blandet gas i stedet for ren CO2.

En anden mulighed er dispenseringssystemer, der betjenes med en kompressor. I stedet for CO2 bruges der trykluft til at give det krævede driftstryk.  

På en luftkompressor designet til doseringssystemer kan trykket normalt justeres kontinuerligt, så den mest præcise mulige tilpasning til det respektive dispenseringssystem er garanteret, og ølet kan trækkes ud af hanen som ønsket.

Hvad er vigtigt, når du køber en luftkompressor

Hvis du ønsker at købe en luftkompressor, er det selvfølgelig vigtigt, at du vælger en model, der faktisk er egnet til din tiltænkte anvendelse. For afhængigt af hvad kompressoren bruges til, kan helt forskellige ting være vigtige.

En kompressor, der skal bruges i et bilværksted, skal naturligvis opfylde andre krav end en model, der kun er beregnet til lejlighedsvis privat brug, eller som f.eks. er beregnet til at give det nødvendige doseringstryk i et dispenseringssystem.

Inden du beslutter dig for en luftkompressor, bør du helt sikkert overveje, hvad den bruges til, og hvilke krav den skal opfylde i overensstemmelse hermed.  

Hvis du leder efter en enhed til aftapning uden CO2, finder du f.eks. egnede minikompressorer i vores sortiment, der er specielt fremstillet til dette formål og kan imponere med en forbløffende høj ydelse på trods af deres små dimensioner. Afhængigt af indretningen kan en sådan luftkompressor f.eks. Dispensere 40 eller endda 140 liter øl i timen.  

Du har derfor valget og kan vælge nøjagtigt den kompressor, der opfylder dine krav med hensyn til den krævede kapacitet. Selv restauratører, der regelmæssigt skal klare et stort antal gæster, har mulighed for at bruge et hanesystem med en kompressor og forsyne deres gæster med fadøl uden CO2.

Betjen luftkompressorer sikkert

Når du bruger en kompressor, er det naturligvis vigtigt, at du sørger for sikker drift. Dette inkluderer blandt andet, at du kun forbinder kompressoren med passende adaptere og slanger.  

Ellers kan det hurtigt føre til skade eller i værste fald endda til personskade i umiddelbar nærhed.

Køb en luftkompressor

Hvis du vil betjene dit dispensersystem med en kompressor, er du kommet til det rigtige sted. I vores online-butik finder du passende luftkompressorer og tilbehør, såsom trykluftslanger og adaptere.

Du kan købe din luftkompressor enten enkeltvis eller sammen med en dispenser, der er velegnet til drift med trykluft bekvemt online. Vi leverer din ordre hurtigt og pålideligt til den valgte adresse, så du snart kan begynde at bruge din kompressor.