Vores blog

Fra fad til glas: perfektioner din øltapningsteknik

19 May, 2023

Ølkranen skal læres. Med lidt øvelse er det imidlertid ikke noget problem at få en perfekt skumkrone. I det følgende viser vi dig, hvad du skal være opmærksom på.

Brug det rigtige ølglas

Gode resultater ved taphanen begynder allerede med ølglas. Brug hvis muligt et glas, der passer til den pågældende øltype. Hvis du for eksempel vil tappet pilsner, skal du bedst vælge pilsner glas.

Glasset skal være rent

Udover at vælge det rigtige ølglas, er dets renhed også meget vigtig. Skyl dit ølglas med rent vand inden tapning. Hvis glasset er beskidt, kan det påvirke smagen og skumdannelsen. Derudover kan der dannes bakterier.

fadølsanlæg

Sørg for den rigtige taphanetryk

For at flytte øllen fra tønden til glasset kræves tryk. I de fleste tilfælde genereres dette med CO2. Både for højt og for lavt taphanetryk kan føre til problemer under haneudluftningen.

Derfor er det vigtigt, at du indstiller trykket på trykregulatoren korrekt. Dens højde afhænger af den såkaldte mætningstryk for øl samt højdeforskellen og længden af øllejeren.

Vær opmærksom på øltemperaturen

Fadøl smager kun godt, når det er koldt. Temperatur, som er passende, afhænger af øltypen. For eksempel bør pilsner serveres mellem 6-8 °C, mens lagerøl bør serveres ved en temperatur på 5-7 °C.fadølsanlæg

Temperaturen kan nemt justeres til den ønskede højde på fadølsanlæg, så øllen flyder perfekt af hanen. Ideelt set bør fadøllen dog allerede være nedkølet, inden du tapper den.

Hælde øllen i glasset

Når alt er klar, skal du begynde at hælde øllen i glasset. Hold dit glas under hanen og hæld det i en 45 ° vinkel.

Åbn nu hanen helt, indtil glasset er godt fyldt til ca. to tredjedele. Hanen må ikke røre glasset eller dykke ned i øllen, mens du tapper.

Løft glasset langsomt op, når det er næsten fuldt. Nu skal øllet strømme ned i midten af glasset. På denne måde bidrager du til, at der dannes et skumhoved på den frisktappede øl.

Konklusion på korrekt øltapning

Som du kan se, er det ikke så kompliceret at tappe øl. Med lidt forberedelse og øvelse vil du også snart glæde dine gæster med perfekte tappningsresultater.

Hvis du leder efter et nyt tappeanlæg eller tilbehør som CO2-flasker, så tag et kig i vores online butik. Der finder du et stort udvalg af produkter til ølskænkning.