Vores blog

Den ideelle øltemperatur, når du tapper øl

15 May, 2023

Øllen fra fadet smager kendtligvis kun rigtigt godt, når den er kold. Temperaturen påvirker øllets smag betydeligt. Derfor er det meget vigtigt ved taphanen at være opmærksom på øllets temperatur og sørge for, at kølingen af taphanen er korrekt indstillet.

Det vigtigste om øltemperaturen på et øjeblik

  • Øllets temperatur afhænger af ølsorten, du ønsker at tappe.
  • Øl med lav alkoholprocent nydes normalt ved lavere temperaturer end øl med en højere alkoholprocent.
  • Afhængigt af sorten ligger den perfekte øltemperatur normalt mellem 3 °C og 13 °C.fadølsanlæg
  • Ved tappeanlæg med gennemløbskøling køles øllet direkte i taphanen ved tappning.
  • Køleskabe til tøndefad med tappehane sørger for den perfekte øltemperatur ved at køle hele tønden.
  • Hvis øl opbevares ved for høje temperaturer, kan det påvirke smagen negativt.
  • Med en fadølsanlæg fra vores onlinebutik sikrer du pålidelig den perfekte øltemperatur.

Hvad er den rigtige øltemperatur?

Den rigtige øltemperatur afhænger primært af den enkelte ølsort. Generelt kan du dog regne med, at temperaturen bør være lavere, jo mindre alkohol øllen indeholder.

Afhængigt af sorten kan den optimale drikketemperatur for øl ligge mellem ca. 3 °C og 13 °C. Ved at følge anbefalingen fra det tilsvarende bryggeri sikrer du, at øllets aroma kan udfolde sig optimalt, og at den bedst mulige smagsoplevelse er sikret.

BiersorteAnbefalet øltemperatur
Ale7 °C – 12 °C
Alkoholfrit øl4 °C – 6 °C
Altbier7 °C – 9 °C
Bockbier9 °C
Mørkt øl8 °C – 9 °C
Export7 °C
Kellerbier7 °C
Kölsch7 °C
Lager3 °C – 7 °C
Light øl5 °C – 6 °C
Pilsner6 °C – 8 °C
Porter8 °C – 13 °C
Sort øl7 °C – 8 °C
Hvede øl7 °C – 9 °C

 

Hvilken rolle spiller øltemperaturen ved lagring?

Temperaturen, som øllet er lagret ved, kan påvirke udseendet, smagen og holdbarheden under visse omstændigheder. I hvor høj grad den forkerte lagertemperatur påvirker øllet, afhænger primært af, om den er for lav eller for høj.

For lav temperatur ved opbevaring af øl

Opbevaring ved meget lave temperaturer resulterer i, at øllet bliver uklart. Dette er i praksis imidlertid sjældent et stort problem. Så snart øltemperaturen stiger igen, bliver øllet klart igen. Smagen lider normalt ikke under dette. Bemærk dog, at en for lav øltemperatur ved servering kan favorisere overdreven skumdannelse.

For høj temperatur ved opbevaring af øl

Mens en for lav temperatur ikke har nogen bemærkelsesværdige konsekvenser, kan en for høj temperatur skade øllets smag. Dette skyldes især humlen, der er indeholdt i øllet. Bortset fra det skummer varmt øl stærkt ved servering og bliver hurtigt uden kulsyre på grund af tabet.

Hvordan sørger man for den rigtige øltemperatur, når man tapper?

Ved tappemaskiner er der normalt tale om såkaldte gennemløbskølere. Det betyder, at enhederne er udstyret med en integreret køling. Øllet køles altså mens det strømmer gennem tappemaskinen. Dette sikrer, at det kan serveres ved den ønskede temperatur.

Gennemløbskølere fås også som vådkølingsenheder og tørblokkeenheder:

Uafhængigt af dette kan temperaturen på tappemaskinen simpelthen justeres i et bestemt område. Da øllet efter tappning ret hurtigt bliver varmere i glasset, er det klogt at indstille temperaturen lidt lavere end den ønskede drikketemperatur.

Hvis du ikke ønsker at bruge en gennemløbskøler, kan du alternativt også bruge en fadølskøleskab med integrerede tappeanordninger. En sådan enhed køler hele øltønden og sørger dermed for den perfekte øltemperatur og en optimal drikkeoplevelse.

Vores konklusion om emnet øltemperatur

Som du kan se, er det meget vigtigt at være opmærksom på den rigtige øltemperatur ved tappning. Hvad dette betyder i hvert enkelt tilfælde afhænger af den specifikke øltype, som du ønsker at servere.

Uafhængigt af dette er det fornuftigt at nedkøle øltønden, inden den tilsluttes tappemaskinen. Dette gør det lettere for gennemløbskøling at køle øllet ned til den ønskede temperatur ved tappning.

Køb tappemaskiner online

Hvis du leder efter en tappemaskine til din restaurant eller din private festkælder, finder du den i vores butik. Vi tilbyder et stort udvalg af tappemaskiner med våd og tør køling.

Udover fadølsanlæg til enhver lejlighed finder du også mange andre produkter til servering. Dette inkluderer blandt andet ølglas, fadølskøleskabe, rengøring til fadølsanlæg og mange flere.

Bestil den passende fadølsanlæg - køler eller andre produkter til tappning bekvemt online og nyd dermed altid koldt øl med en perfekt skumkrone.